Reglerne ændret for blognetværk med Penguin-updaten

Penguin-opdateringen har haft uendeligt stor indflydelse på linkbuilding. Et af de punkter, der virkeligt måtte se grunden under sig ryste, var blognetværk – netværk af blogs spredt på forskellige registratorer, servere, IP-adresser, CMS’er og så videre med det ene formål at agere platform til linkbuilding.

Før Penguin-opdateringerne var et generelt blognetværk en af de mest effektive måder at lave linkbuilding på. Næsten lige meget hvad ens site handlede om havde man mulighed for at lave linkbuilding ved hjælp af et blognetværk, da relevans ikke var en særligt vigtig faktor.

Det har ændret sig.

Relevans er nøgleordet

Nøgleordet for al linkbuilding i dag er relevans – og så meget af den som muligt. Et link er godt, hvis det er relevant. Uanset om det kommer fra et site med PR1 eller PR5. Relevansen er det afgørende parameter.

Man kan tydeligt udlede af de sites, der er blevet straffet af de løbende Penguin-opdateringer, at de med irrelevante links i hovedsædet har været mest udsatte. Har man linket ufortrødent fra alle sider, man kom i nærheden af, var der også langt større risiko for at komme i klemme før eller senere.

Et blognetværk, der handler om alting i dag, vil blive straffet før eller siden – enten i form af frataget værdi for så vidt angår samtlige links eller som decideret straf til de involverede parter (og deres kunder).

Kan stadig lade sig gøre

Dermed ikke sagt, at det ikke stadig kan lade sig gøre at stable et netværk på benene – et netværk af sider, man har mulighed for at bruge til linkbuilding. Det er dog så meget imod Googles retningslinjer som noget kan være, og man skal være helt klar over den risiko, man udsætter sig selv for ved at gøre det.

Risikoen for at al værdi i bedste fald fratages i fremtiden.

Såfremt det skal kunne lade sig gøre skal relevansen komme først.

Man er nødt til at stable ens netværk af sider på benene alt efter hvad, de skal linke til. Skal de linke til en side inden for sundhedssektoren skal de også alle sammen være relateret til sundhed af en art – ellers sidder man og laver irrelevante links fra suspekte kilder. Det er to ting, der til sammen skaber en farlig cocktail med Google på krigsstien over for manipulation af søgeresultaterne.

Det kan godt lade sig gøre at stable et givende netværk af sider op – men det kræver mere tid og flere ressourcer, end det tidligere har gjort.

Blot et enkelt link kan være mere være end 200 ringe

Og spørgsmålet er, om det overhovedet kan betale sig at stable netop et sådant netværk på benene.

Linkbuilding efter Google Penguin fungerer således, at 1 godt link nemt kan være mere værd end 200 irrelevante links. I stedet for med eget blognetværk at lave 200 sider, kan man få mere ud af at lave så godt indhold, så godt et site og så god markedsføring, at man kan få blot et enkelt link ud af det fra en side med stor autoritet inden for ens niche.

Er det så værd at stable et blognetværk på benene?

Det er svært at svare på – men herfra går formodningen på “næppe” og “tiden kan bruges bedre” i forhold til linkbilding post-Penguin.