Penguin-algoritmen har altid haft de unaturlige linkprofiler i sigte, når algoritmen skulle bestemme, om en side skulle op eller ned.
Desværre får ”vi dødelige” aldrig kendskab til Googles algoritme. Derfor ved vi heller ikke præcis, hvornår Google anser en linkprofil for at være unaturlig. Som regel får vi det først at vide gennem en Webmaster Tools-besked, når skaden allerede er sket og vi står overfor en degradering i søgeresultaterne.
Men det betyder ikke, du ingen chance har for at se, om din linkprofil er i fare.
Vi giver dig et par gode tips her.
Er du i tvivl, så tag kontakt til en ekspert i søgemaskineoptimering, der kan hjælpe dig videre med en konkret faglig vurdering samt eventuelt hjælp med at udbedre skaden, hvis der er problemer.
Sammenlign ankertekster og andre ratios
Et godt sted at starte er, at sammenligne dine ankertekster med konkurrenternes. Helt konkret er brugen af ankertekster et af de steder, hvor Penguin-algoritmen før har slået ned.
Du er aggressiv med dine ankertekster, hvis du ofte bruger de præcise søgeord som ankerteksten til dine links.
Det er helt fint fra tid til anden – men det viser Google, du forsøger at manipulere med søgeresultaterne, hvis du overgør ankerteksterne. Mange er i deres søgeoptimering straffet netop ud fra dette parameter.
Med værktøjer som Ahrefs.com har du mulighed for at sammenligne ankertekster på dine links med konkurrenterne. Vi kan ikke give dig et tal for, hvor aggressiv du må være – men er du over tocifret procentuelt tal for dine primære søgeord skal du til at passe på.
Se hvad dine konkurrenter har og om der er et mønster her. Er der ingen, der har over 15 % i direkte søgeords-ankertekster bør du heller ikke have det.
Udenlandske links
Et andet godt sted at kigge er andelen af udenlandske links.
Udenlandske links i sig selv er det ikke noget galt med – hvis de da er relevante og autoritære. Det er dog de færreste danske sider, der har særligt mange udenlandske links af høj kvalitet.
Hvis du som den eneste blandt dine nærmeste konkurrenter har udenlandske links begynder det først at se skægt ud.
Helt overordnet set ønsker du ikke at skille dig ud, når det kommer til typen af links – ej heller med hvor de kommer fra. For en dansk side bør langt hovedparten af linksne også være danske.
Typer af links
Et tredje punkt er hvilken slags links, du bygger.
En sund linkprofil er også en varieret linkprofil – ligesom din kost skal indeholde mange forskellige grøntsager for at opfylde dit behov for vitaminer og mineraler.
Det betyder, at du skal have links i form af:
- Blogindlæg
- Pressemeddelelser
- Kommentarer
- Medieomtale
- Konkurrencesider
- Sociale medier
Og hvad du ellers kan skabe.
Des mere varieret en linkprofil du har, des mindre er sandsynligheden også for, at Penguin-filteret kommer efter det.
Søgeoptimering er blevet sværere med tiden – og vi risikerer i dag ikke alene at bygge værdiløse links, men også direkte at skade vores egne sider. Vær derfor opmærksom på din linkprofil og sammenlign ofte med konkurrenterne, så du ved, hvor du ligger!