Ankertekster har i mange år været en genvej til gode placeringer i søgemaskinerne. Var man tilpas aggressiv med ankerteksterne – og her kunne man næsten ikke være for aggressiv – ville man også hurtigere erobre førstepladsen på ens foretrukne søgeord.
Det fik Google Penguin-updaten vendt godt op og ned på.
I dag er ankertekster et farligt våben, der har mindre effekt end tidligere, og hvor det samtidigt er nemmere at komme til at skyde sig selv et kæmpe hul i foden.
Misbrug af ankertekster, hvor man i majoriteten af ens ankertekster benytter ens søgeord (eller en variant heraf), er der ikke plads til post-Penguin.
Hvad er den korrekte fordeling af ankertekster?
Siden ankertekster i dag ikke kan bruges fuldstændigt frit, har flere store SEO-bureauer i udlandet forsøgt at finde ud af, hvor aggressiv man så kunne være med ens ankertekster.
Det er der kommet flere ratios ud af, herunder 10 %, 25 % og 42 %. Desværre er disse ratioer ikke særligt brugbare i Danmark, og følger man en af de høje risikerer man uanset at komme i problemer med Google.
Det er der flere grunde til.
Vi har i Danmark mindre konkurrence på store søgeord end i fx USA. Hvis tilpas mange sider har meget specifikke ankertekster rettet mod sig, fx inden for forsikringsbranchen eller advokatbranchen, der begge er meget givtige i USA, kan Google ende med at tro, at specifikke ankertekster er helt normale og sigende for branchen. Det kan lave en forskruet ratio, vi ikke kan anvende hverken uden for landet eller uden for de specifikke nicher.
Derudover ændrer ratioen sig konstant.
Google ser ud til at tillade lidt mindre ankertekst-spam for hver eneste opdatering. Hvor første opdatering måske tillod 70 % af ens ankertekster at være rettet mod det specifikke søgeord, tillod næste opdatering blot 60 % – og i dag er vi måske nede på 40 %, 30 % eller 20 %. Det er, store mængder data til trods, ikke muligt at måle, da det ændrer sig meget hurtigt, ændrer sig fra niche til niche og ændrer sig fra opdatering til opdatering.
Hvordan skal jeg så lave mine ankertekster?
Dette efterlader den almindelige SEO-mand med spørgsmålet: Hvordan skal jeg så lave mine ankertekster?
Og det er desværre svært at svare på.
Det bedste råd vil være: Link sådan, som det giver mening og varier dine ankertekster i stor stil.
Der er intet i vejen for, at du med enkelte links laver et link alene med dit søgeord som ankertekster – så længe det vejes op af rigtigt mange “læs her”, “link”, “kilde”, “som du kan se her” links og så videre.
Et godt tip er at gå ind på de landsdækkende aviser såsom Politiken.dk, B.dk og JP.dk. Se, hvordan de linker eksternt i deres artikler og brug dette som inspiration for dine egne kommende links.
Uanset om dine ankertekster måske har holdt dig inde på banen inden for de nuværende Penguin-opdateringer kan alt ændre sig, når den næste kommer.
Og der kommer flere opdateringer. Så længe vi forsøger at manipulere med søgeresultaterne vil Google gøre deres for at forhindre samme i at ske.
Har du styr på dine ankertekster kan du undgå, at det ender med at gå ud over dig og dit websites placeringer.